Heup
Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de heupkop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat is mogelijk omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is verend weefsel.
HEUPDYSPLASIE JONGE KINDEREN
Heupdysplasie komt voor bij 20 op de 1000 pasgeboren kinderen. Ouders zullen heupdyslplasie over het algemeen niet zelf ontdekken. Vaak doet het consultatiebureau of de huisarts de ontdekking. Heupdysplasie kan ertoe leiden dat een kind moeite krijgt met lopen. Bij oudere kinderen treedt slijtage in het heupgewricht op.
De exacte oorzaak van heupdysplasie is onduidelijk. Wel is bekend dat de kans op heupdysplasie groter is in de volgende gevallen:
- Als in de de familie aangeboren heupafwijkingen voorkomen
- Als een kind voor de geboorte in stuitlinging heeft gelegen
Heupdysplasie komt vaker voor bij meisjes dan bij jongetjes. Meestal betreft ’t het linker beentje.
Het is van belang dat de heupafwijking tijdig wordt ontdekt. De arts kan dan de behandeling beginnen voordat het kind gaat lopen. De behandeling bestaat uit het in spreidstand houden van de beentjes. Hierdoor wordt de heupkop in het midden van de kom gebracht en zal het gewricht gestimuleerd worden om zich op de juiste wijze te ontwikkelen. Om deze spreidingstand te maken wordt er een spreidbroekje aangelegd. Meestal wordt er een starre spreidbroek gebruikt die dag en nacht moet worden gedragen. De behandeling duurt veelal tussen de vier en de zes maanden.
VERVOER VAN KINDEREN MET SPREIDBROEK
Fietszitje met open zijkant
Wandelwagen met soepele zijkant of een buggy
Eventueel een kussentje op de zitting plaatsen. Dit is ook in het autostoeltje nodig. Een handoek is ook goed. Zorg wel dat de beentjes niet afknellen op de zijrand van de buggy of het autostoeltje.
Koop nu bij:
Let op! Prijzen in de winkels van Meijer Orthopedie zijn anders dan de prijzen online.